Ik noem het puur overleven als je uit balans bent. Uit balans zijn vraagt veel energie. Dit heb ik duidelijk ervaren tijdens mijn vakantie. Al varend op het kanaal tussen Engeland en Frankrijk ontdek ik hoe het bij mij werkt.

Herstellen

Ik sta geen seconde stil, mijn hersenen proberen constant de balans te herstellen. Het enige wat ik doe is eten, blijkbaar verbruik ik zoveel energie met het uit balans zijn dat ik het met iets moet compenseren. Eten werkt aardend en brengt je met beide voeten op de grond. Dat wist ik al, maar dat de werking van de hersenen en het herstellen van de balans zoveel energie vraagt wist ik nog niet.

Evenwicht

Misschien kan ik het niet direct zo stellen, maar uit balans zijn kost veel energie. Hierbij bedenk ik mij, dat als je in je dagelijkse leven uit balans bent, om wat voor reden dan ook, dit ook heel veel energie kost. Een natuurlijke balans geeft je rust, evenwicht en overzicht. En dat alles ontbreekt mij op dit moment volledig al zeilend op zee.

Zwaar

Ik zou de hele dag kunnen slapen, maar doe ik niet, en de hele dag kunnen eten, ook dat doe ik niet, maar wel veel meer dan ik gewend ben. Mijn lichaam heeft duidelijk zwaar en iets anders nodig op dit moment. Het vraagt heel veel van me of ik vraag heel veel van mijn lichaam.

Gekozen

We zien Port-en-Bessin al liggen. We hebben vandaag voor een korte tocht gekozen om even wat meer vaste grond onder de voeten te hebben. We varen tussen de buitenste muren van de haven door en een vissersboot scheurt met volle vaart langs ons, waardoor we deinend en schuddend het nakijken hebben. Oké zo doen ze dat hier, zo kan het ook.

Groen licht

Na een kort gesprek met de sluiswachter over de marifoon gaan de drie rode lichten op groen. Dat betekent dat wij door mogen varen. In de verte zie ik een groot schip aankomen en zeg tegen onze schipper dat de weg niet vrij is, ondanks de groene lichten.

Veiligheid

Een grote vissersboot komt door de smalle doorgang van de sluis de haven uit. Inmiddels zijn de lichten weer rood… een beetje laat, maar gelukkig is alles goed gegaan. Altijd opletten, altijd alert zijn en eigen veiligheid eerst.

Enige

We wachten nog wat langer als de lichten weer groen zijn en varen naar binnen. De havenwachter roept door een bovenraampje van het havenkantoor dat we bij de blauw, witte kade moeten zijn. Een aanlegsteiger. En we zijn de enige toeristenboot in de haven in een pittoresk dorpje Port-en-Bessin, met veel restaurantjes en veel volk.

Kikker

Er is genoeg ruimte op het water om te draaien en de lijn aan de kikker, die gelukkig niet wegspringt, te werpen. De achterkant ligt vast. Rustig van boord om de spring vast te zetten. Dan rest nog de voorlijn die ik voor de lol probeer te werpen. Drie meter is wat veel gevraagd en geef ik de lijn aan de schipper die hem rustig om de kikker legt.

Alles weg

We liggen, tenminste de boot ligt en de vermoeidheid bij mij is gelijk weg, het hongergevoel ook en ik ben weer helemaal helder. We zijn aangemeerd voor de Marie-Rosé en ik voel me weer kiplekker. De balans is op slag terug.

Zeeziekte

Dit noemen ze nou zeeziekte en het is best iets bijzonders. Het doet toch wel wat met mijn systeem, iets wat ik niet precies kan duiden. Gelukkig ben ik er niet zo ziek van dat ik continu over de reling hang. We gaan voor het eerste ijsje van deze vakantie, want vandaag schijnt voor het eerst de zon. Dat betekent dus eindelijk ijsjes en korte broeken tijd.

Hulp

Ben jij wel eens zo uit balans dat je lichaam iets doet wat je niet gewend bent? Hoe heb jij dat opgelost of hoe los jij dat op? Ben je nu uit balans en kun je wat hulp gebruiken om weer in balans te komen? Reageer hieronder met JA of neem direct contact met me op