Een goed weerstand is nu belangrijker dan ooit. Je wilt uiteindelijk niet ziek worden. Ik zou eerder zeggen: je wilt gezond blijven. Zelf kun je hier een grote bijdrage aan leveren of eerlijk gezegd kun je hier een grote invloed op uitoefenen. Het is maar net hoe je het bekijkt. Het vraagt wel aandacht en bewust bezig zijn met jezelf en je gezondheid. Want, als jij het niet doet, wie doet het dan?

Signalen

Het lijkt eenvoudig, maar je gezondheid is keer op keer een enorme ontdekkingsreis. Als je denkt dat je  weet hoe het zit, geeft je lichaam signalen die je niet begrijpt Je lichaam reageert op alles wat je eet, beleeft en doet. En vaak is dat anders dan je verwacht.

Voorkomen

Weerstand verhogen en gezond blijven zou wat mij betreft veel meer aandacht mogen krijgen. Voorkomen is beter dan genezen. Gezond blijven begint al jong, maar iedere dag is een nieuwe dag om een begin te maken. Je doet wat mogelijk is en alle kleine beetjes bij elkaar is ook een grote sprong voorwaarts. Doe wat goed is voor jou.

Behoefte

Zo doe ik mijn best om minder suiker te gebruiken, maar zo af en toe lonkt de chocola of een chocolade toetje naar hartenlust. Daar geef ik dan ook wel eens aan toe. Een andere keer taal ik niet naar chocola en kan ik het gemakkelijk laten liggen. Zo zie je dus dat je lichaam blijkbaar telkens ergens anders behoefte aan heeft. En als je te streng bent voor jezelf wordt het alleen maar ingewikkelder en geef je al je goede voornemens om gezonder te gaan leven snel op.

Luisteren

De kunst is dus eigenlijk om goed te luisteren naar jezelf en wat je lichaam van je vraagt. Dat is nog wel een dingetje, want hoe doe je dat nou. Hiervoor heb ik iets moois gemaakt. Het is een boek met 33 oefeningen om jezelf en je lichaam beter te leren kennen. Met deze oefeningen merk je direct het verschil in hoe je lichaam reageert. Door hier regelmatig mee bezig te zijn leer je de taal van je lichaam steeds beter begrijpen.

Voorwaarts

Zo is bijvoorbeeld ons lichaam gemaakt om te bewegen en niet om de hele dag te zitten en te liggen. Ook als ben je niet zo fit er zijn altijd mogelijkheden om in beweging te komen. Iedere kleine actie waardoor je meer doet dan wat je gewend bent is al een grote spong voorwaarts.

Kwaliteit

Geniet bijvoorbeeld van de frisse buitenlucht. Wandel, werk in de tuin of ga fietsten. Je lichaam voelt zich heerlijk als hij in beweging kan zijn. Je hoeft niet hard te lopen of kilometers te fietsen. Rustig een half uurtje wandelen werkt al verfrissend. Is dat te veel? Begin dan met twee minuten. Iedere extra beweging die je maakt komt ten goede aan je lichamelijke conditie en je levenskwaliteit.

Ontspannen

Wat ook veel energie kost is denken, piekeren en je zorgen maken. Dit noemen we stress. Hierdoor is je lichaam continu in een staat van gespannenheid.  Dit is één van de grootste aanslagen op je gezondheid. Het verlaagd je weerstand enorm, waardoor de kans op ziek worden groter wordt. Kies vaker voor een ontspanmoment op de dag. Kies waar jij ontspannen van wordt en wat het beste werkt voor jou. Dat levert het grootste resultaat op.

Resultaat

Ga aan de slag, werk aan je gezondheid en laat je zorgen los. Maak gebruik van de oefeningen om verder te komen. Deze oefeningen kosten relatief weinig tijd, zijn leuk om te doen en geven een groot resultaat. Werk aan je weerstand en je vitaliteit en verbeter jouw kwaliteit van leven.

Aandacht

Aandacht maakt alles mooier. Geef aandacht aan jezelf,  geef aandacht aan je gezondheid en verhoog hiermee je weerstand.

Waar zou jij nu per direct meer aandacht aan kunnen geven?

Laat je reactie achter en inspireer anderen met je voornemen.