Leuk dat je interesse hebt in het onderwerp genderneutraliteit en je blikveld wilt verbreden. Je hebt ongetwijfeld zelf een mening over dit onderwerp. Voordat je begint met het lezen van dit verhaal wil ik je vragen om kort jouw visie over genderneutraliteit op te schrijven.

Wat weet je hiervan en wat vind jij ervan? Maak jij gebruik van dit fenomeen, ben jij hier bewust mee bezig of zou je hier meer aandacht aan willen geven?

Schrijf je gevoel, mening en visie zo eerlijk mogelijk. Je doet het voor jezelf, zodat je na dit verhaal kunt kijken of je visie verandert is.

Modern

Genderneutraal is een moderne term die je steeds vaker hoort, maar gaat het nou over ongelijkheid of een gewoonte? Steeds meer mensen laten zien dat er meer mogelijk is in het leven en denken buiten de bestaande kaders. Er is inmiddels al een tijd meer aandacht voor genderneutrale kleding. Roze is niet meer alleen voor meisjes en broeken zijn allang niet meer alleen voor jongens. Officiële instanties hanteren in hun berichtgeving steeds meer een genderneutrale benadering.

Er gaan stemmen op voor genderneutrale toiletten. Langzame zeker zie je in openbare gelegenheden al afbeeldingen op de toiletdeuren van beiden seksen. In Zweden zijn de eerste genderneutrale kinderdagverblijven al een feit. Een kleine groep ouders voedt hun kinderen bewust genderneutraal op. In hoeverre is dit mogelijk en gewenst?

Verwachtingen

Maar wat is genderneutraal nou eigenlijk? Genderneutraal betekent dat je geen onderscheid maakt tussen jongens en meisje of mannen en vrouwen, maar uitgaat van gelijke behandeling en gelijke kansen. Er zijn geen opgelegde verwachtingen over wat je moet doen, hoe je moet zijn en hoe je je moet gedragen. Er is meer gelijkheid in het ervaren van emoties, je mag zorgzaam en stoer zijn. Het speelt niet langer een rol wat wel en niet hoort bij een meisje/vrouw of een jongen/man zijn.

Zelfbeeld

Bij kinderen blijkt dat ze zich bij een genderneutrale opvoeding ontwikkelen op een manier, waarbij ze meer zichzelf kunnen en mogen zijn. Ze hoeven niet specifiek te voldoen aan het jongens of meisjesbeeld dat wij door de eeuwen heel al kennen. Een beeld wat ooit is ontstaan en de verschillen tussen mannen en vrouwen bevordert.

Kinderen ontwikkelen zich door een genderneutrale benadering op een bredere en creatievere manier. Er worden meer gebieden in de hersenen geactiveerd en gestimuleerd, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan. Het daagt een kind uit op meer te experimenteren en te ontdekken wat ze allemaal kunnen. Zo voelen ze zich vrijer om zichzelf te zijn en ontdekken ze wie ze werkelijk zijn. In de breedte ontstaat een grotere authenticiteit en een bredere kijk op al hun talenten.

Aandacht

Als er meer aandacht in je omgeving is voor genderneutraliteit krijg je als kind meer de kans om je zonder verwachtingen van je omgeving te ontwikkelen. Je mag en kunt kiezen als kind wat je leuk vindt, waar je passie naar uitgaat en waar je goed in bent, zonder dat daar een oordeel over gegeven wordt door de omgeving.

Zou het misschien zo kunnen zijn als kinderen meer met de wetenschap en kennis van genderneutraliteit opgevoed zouden worden er meer diversiteit ontstaat in de werksfeer? Meer verschillende soorten mensen, karakters en talenten op verschillende soorten functies. Hierdoor ontstaat een mooie en krachtige groep mensen die met passie hun werk doen en elkaar naadloos aanvullen en bekrachtigen, ongeacht of ze man of vrouw zijn. Zo kun je de expertise van een ieder ten diepste benutten en zijn de resultaten van het team, groep of bedrijf oneindig krachtig.

Verschil

Als je heel eerlijk bent is het natuurlijk typisch en bijzonder dat de ‘taken’ van de vrouw in het huishouden, die als vrouwentaken worden gezien, ineens mannenberoepen worden als het in het bedrijfsleven uitgevoerd wordt. Bij een betaalde baan is de vrouwentaak ineens een mannenberoep.

Je kunt ze zelf vast wel verzinnen, maar denk maar eens aan de taken als: eten koken/ kok, ramen zemen/glazenwasser, stofzuigen, dweilen/schoonmaker, huishoudfinanciën/administrateur, onderhandelaar/politicus. En zo zijn er, hoe langer je erover nadenkt, heel veel beroepen samengesteld.  Zo is het ook nog steeds van deze tijd en heel opvallend dat een man in een bepaalde functie meer verdient dan een vrouw met dezelfde functie.

Experiment

Hoe zit het nou eigenlijk vanuit de kern bekeken? Laat je inspireren en verrassen door onderstaand experiment:

In hoeverre bepaalt het gedrag van volwassenen de ontwikkeling van een kind?

Een experiment met baby’s toont aan dat we als mens vooringenomen zijn en bepaalde verwachtingen koesteren richting een kind. In het experiment is gekeken wat het verschil is bij de benadering van jongens en meisjesbaby’s. Voor deze test kregen de jongens meisjeskleding aan en de meisjes jongenskleding. Aan de proefpersonen was van tevoren gevraagd of ze een verschil maakte in de omgang tussen jongens en meisjes. Het antwoord op deze vraag aan de betrokkenen was unaniem: “nee.”

Realiteit

Echter, de proefpersonen speelde een tijdje met de baby en hadden de keuze uit verschilde soorten speelgoed. Wat opviel was dat met jongensbaby’s wildere spelletjes werden gespeeld. En met stoere en lage stemmen werd gesproken. Met de meisjesbaby’s werd rustiger omgegaan en lieftalliger en zachter gesproken.

Schok

Je kunt je misschien voorstellen wat de reactie was van de deelnemers toen bekend werd dat de babykleding omgewisseld was. Er was zelfs één mevrouw die begon te huilen omdat ze een meisje boven haar hoofd heen en weer had geschud. Hieruit blijkt dat iedereen zich laat leiden door de wetenschap of het een jongen of een meisje is. En dit begint dus al vanaf de eerste dag dat bekend is dat de baby een jongen of een meisje is.

Interessant of verontrustend

Diversiteit

Ongemerkt werk je dus als ouders mee aan bepaalde verwachtingen van je zoon of dochter. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van je kind, maar ook op de ontwikkeling van de hersenen. Door de herhaling van bepaald gedrag worden verbindingen gemaakt in de hersenen. Door het aanbieden van verschillende soorten speelgoed en activiteiten worden verschillende delen in de hersenen meer of minder geactiveerd. Hoe meer diversiteit een baby aangeboden krijgt hoe breder ze zich kunnen ontwikkelen.

Hoe sta jij nu in de wetenschap van genderneutraliteit?

Download Gratis mijn E-book met 33 Vitalizers voor meer Energie en Vitaliteit. Een praktische reisgids die je dichter bij jezelf brengt.

Download Nu en ga op reis: Klik Hier