Ik heb het weer, de vakantie kriebels. Gewoon even een kleine mijmering, want misschien herken je dit wel en heb jij het ook. Ik vraag me af hoe het komt wanneer ik met vakantie ga ik de neiging heb om in de dagen ervoor alles af te willen maken en op te willen ruimen. Het gekke van deze gewoonte is dat het niet alleen bij willen blijft, maar dat ik het ook daadwerkelijk doe. Ongemerkt, langzaam maar gestaagd begin ik dagen van te voren met zaken af te ronden en dingen op te ruimen. Misschien is het stiekem en ongemerkt wel weken van te voren.

Start

Alles wat ik tegenkom in huis ruim ik op, geef ik een plekje of doe ik weg. De stapel met herstelwerk die altijd groeit, verdwijnt als sneeuw voor de zon. De boeken die ik aan het ‘lezen’ ben en die overal verspreid door het huis liggen, vinden hun weg terug naar de boekenkast. Die boekenkast lijkt trouwens steeds kleiner te worden, ik snap er niks van ;-). Het bureau raakt bevrijdt van de welbekende stapel papieren met aantekeningen en belangrijke zaken. Sommige papieren lijken gek genoeg dan ineens niet meer zo belangrijk als ik dacht…

Leeg

De helft van de papieren kan zo de prullenbak in omdat het niet meer relevant is. Dat geeft te denken waarom ik het eigenlijk bewaard heb. Zelfs de tuin krijgt extra aandacht in deze periode, al moet ik zeggen dat ik daar niets aan doe. Wie doet het dan wel hoor ik je zachtjes denken? Zou het dan toch besmettelijk zijn, die vakantie kriebels? Het gevolg van deze aanval of rage is dat het huis en de tuin steeds opgeruimder en overzichtelijker worden. Hierdoor lijkt het alsof het huis ook vakantie heeft en helemaal bijkomt. Ik vind het heerlijk om dit zo te doen. En toch is het best vreemd dat ik hier op andere momenten in het jaar nauwelijks de tijd neem.

Last

Alhoewel, als ik heel eerlijk ben heb ik tegen het einde van het jaar zo’n zelfde soort opruim en schoonmaak drive. Gek genoeg komen er dan weer hele andere zaken aan bod. Tegen kerst is het toch weer net een beetje anders dan voor de zomervakantie.  Dit verschijnsel intrigeert mij enorm. Wat ik me dan ook echt afvraag: ‘Heb jij ook ‘last’ van deze bijzondere gewoontes voor je met vakantie gaat? Deze ‘last’ vind ik persoonlijk heel prettig hoor, maar misschien is het toch een goed idee om wat vaker met vakantie te gaan.

Eerlijk

Als ik terugkom van vakantie is het huis weer helemaal als nieuw, opgeruimd, leeg en klaar voor een frisse start. Herken jij dit? Ik ben nieuwsgierig hoe jij dat doet. Zeg eens eerlijk: ‘Heb jij voor de vakantie ook de neiging om meer op te ruimen dan je gewoonlijk doet’? Ik vind het leuk als je dit wilt delen. En nog leuker als je een antwoord hebt op dit verschijnsel.

Vertel je verhaal hieronder en deel als je het leuk vindt dit blog via: