Libelle, Kerst 2022

Michel, de man van Patricia koos voor een nieuwe baan in Brussel. Na 27 jaar samenwonen, zijn ze nu aan het latten.

‘Ook al is het wennen, ik ben blij dat je deze stap hebt gezet’

Mijn Michje,

Van de week was ik aan het opruimen, en viel mijn oog op de lege hangers in je klerenkast. Al je overhemden zijn weg, op een paar oude exemplaren na. Het gemis overviel me: je bent echt weg, ik ben alleen. Als ik ’s avonds in bed in kruip, doe ik dat samen met een fleecedeken omdat jij er niet bent om me aan te warmen. Ongezellig, dat is het.
Het contrast met de afgelopen jaren is zo groot, in de coronajaren waren we 24/7 thuis met zijn drietjes. Ik vond het heerlijk om zoveel samen te zijn. We kregen een diepere band, meer begrip voor elkaar. Leerden beter luisteren, voorbij de woorden, wat speelde er écht? Een blik was vaak al voldoende. Dit is waar het leven om gaat. Dat je weg zou gaan, en ik de alleen zou zijn, zat niet in de planning.

Onze dochter is bezig haar eigen weg te bewandelen in het leven, ik dacht: wij gaan meer tijd samen doorbrengen, nieuwe hobby’s zoeken.

Het project waar jij als burger voor defensie aan werkte, liep op zijn eind. Deze baan bij de NAVO in Brussel heeft alles wat jij leuk vindt, mét veel uitdagingen om je talenten verder te ontwikkelen. Ook fijn dat je er een heerlijk appartement bij krijgt in een bruisende stad. We concludeerden dat je gek zou zijn als je het niet doet. Maar dat wil niet zeggen dat ik het leuk vond voor mezelf.

Afgelopen zomer, tijdens onze vakantie in de Dolomieten ging ik met onze dochter parapenten. Het gaf me een fantastisch, vrij gevoel om zo in de lucht naast de vogels te zweven. Ik dacht: ik vlieg straks een andere wereld in, als jij voor je werk doordeweeks in Brussel gaat wonen, en ook ik kan vast meer dan ik denk.

Ik voel dat dit avontuur ook mij nieuwe dingen gaat brengen

We hebben dit besluit samen genomen, we gaan er nu het beste van maken. Wel heb ik mezelf een schop onder mijn kont moeten geven: je gaat niet op de bank zitten simmen. Nu ik tijd over heb die we voorheen samen doorbrachten, ben ik letterlijk en figuurlijk meer in beweging gekomen. Ik ben voor het eerst van mijn leven gaan hardlopen, in een groep – dat werkt als een speer, met al die aanmoediging die ik krijg. Ik werk veel harder aan het uitdragen van mijn missie – mensen leren leven naar vanuit hun intuïtie, zodat zij betere keuzes maken – dan ik zou hebben gedaan als ons gezamenlijke leven voortkabbelde. Het geeft mijn bedrijf een enorme boost. Ik voel dat dit avontuur ook mij nieuwe dingen gaat brengen. Ook al ben ik al in de vijftig, ik voel me een jonge hond: wat komt er op mijn pad, waar sta ik over twee jaar?

Lieverd ook al vind ik het flink wennen dat ik je zo weinig zie, en is het zoeken naar een nieuwe modus, ik ben blij dat jij deze stap hebt gezet. Niet alleen jij doet nieuwe ervaringen op en groeit, ik doe dat ook. Het maakt ons gelukkiger en dat werkt in alles door. Blijf je hart volgen, het maakt ook onze relatie zoveel mooier. De mini vakanties die wij nu van onze weekenden maken, waarin wij alle tijd nemen voor elkaar, dragen daar ook aan bij.

Dikke knuffel,

je Meisy