Wie had ooit kunnen bedenken dat deze uitspraak onbewust zo’n grote invloed op mijn leven zou hebben? Ik in ieder geval niet.

Anders

Zonder dat ik het zelf echt in de gaten had heb ik het anders aangepakt. Ik heb “wie vraagt wordt overgeslagen altijd een vreemde uitspraak gevonden. Zolang ik mij kan herinneren verkonding ik altijd: “Als je niets vraagt krijg je niets”. Voor mij voelde dat veel logischer. Het zijn dubbele boodschappen die we als mens uitspreken en als kind te horen krijgen. Verwarrend!

Leermoment

Hoe bijzonder is het dan om te merken dat dit ongeveer mijn grootste les is in dit leven. Ik ben zo gewend geraakt om alles zelf te doen, om niets te vragen aan anderen. Ik wil niemand tot last zijn en niet lastig gevonden worden. Ik ben grootgebracht met deze regel: ” wie vraagt wordt overgeslagen.” Het werd regelmatig verteld, in ons gezing, op school, maar ook in het algemeen. Het was blijkbaar niet netjes om te vragen als je dorst had en iets wilde drinken. Dan maar liever afwachten, dat was gewoon zoals het was. Dus ik liet het wel uit mijn hoofd om iets te vragen.

Letterlijk

En natuurlijk kan ik die uitspraak nu relativeren en hebben ze het vast niet zo bedoeld. Ze hebben echt niet gezegd dat ik nooit iets mag vragen. Maar ja, wist ik veel, ik was een kind en nam alles heel letterlijk. Ergens is deze zin diep in mijn systeem gaan zitten, zonder dat ik het wist. Tot nu. Nu mag het weg, opgelost worden, voor eens en voor altijd.

Het mag

Vragen mag natuurlijk wel. Het was ook alleen maar een uitspraak die er vroeger toe deed. Het is juist fijn om te vragen, zodat je verder komt. Vragen stellen aan jezelf om er achter te komen, waarom je doet wat je doet. Vragen stellen aan anderen, om te ontdekken wat hun antwoorden zijn of wat ze bezig houdt. En natuurlijk vragen om hulp bij van alles en nog wat waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken.

Doen

Hulp vragen is misschien nog even wennen, maar inmiddels heb ik ontdekt dat het heel fijn is en dat je gemakkelijker verder komt. Als anderen niet weten dat ze je kunnen helpen of waar ze je mee kunnen helpen kunnen helpen, kunnen ze ook niets voor je betekenen. De antwoorden ontvangen en de hulp aanvaarden voelt heel fijn en waardevol.

Nooit geweten dat ergens een onderliggende pijn zat. E dat van zo’n ogenschijnlijk simpele uitspraak. Hoe bijzonder dat die pijn zoveel invloed op mijn leven kon hebben?

Anders

Nu weet ik dat het ook anders kan. Het voelt zoveel vrijer en het lijkt alsof er een last is weggevallen. Heb jij ook het idee dat je last kunt hebben van zo’n uitgesproken zin in je leven?

Schrijf hieronder jouw zin:

En als je het al opgeruimd hebt, wil je dan delen hoe je dat hebt gedaan? En anders? Bedenk wat het voor jouw leven kan betekenen als je erachter komt wat jou tegenhoudt, ongelukkig maakt, verdrietig stemt of boos maakt in je leven.

Download Gratis mijn E-book met 33 Vitalizers voor meer Energie en Vitaliteit. Een praktische reisgids die je dichter bij jezelf brengt.

Download Nu en ga op reis: Klik Hier