Er was eens een lief klein meisje dat Ilsy heette, ze was nog maar 6 jaartjes oud. Ze had een lichte huid en springerige blonde haren. Ze was altijd vrolijk en spontaan. Ze had zo’n vrolijke lach en glinsterende blauwe ogen, dat iedereen naar haar lachte. Ze woonde in een bovenhuis, samen met haar vader en moeder en haar grote broer. Ze had ook een hele lieve hond.

Iedere zondag ging ze met haar vader mee naar het voetbalveld. Haar vader voetbalde niet, maar hij vond het leuk om naar de plaatselijke voetbalvereniging te kijken. Ilsy had geen interesse in voetbal en ze begreep er ook niet veel van. Zij vond het fijn om met andere kinderen in de speeltuin te spelen. Of om langs het veld te lopen en te kletsen met wie dat maar wilde. Ze babbelde er vrolijk op los.

Meestal lagen er lege flesjes langs het veld. Ilsy vond het leuk om deze flesjes op te rapen en naar de kantine te brengen. In de kantine kreeg ze voor ieder teruggebracht flesje 10 cent. Dat was een mooi spaarcentje voor een klein meisje. Enthousiast hobbelde ze steeds naar buiten om nog meer flesjes op te halen. Soms vroeg ze aan een grote meneer of zij het lege flesje mocht hebben. Met een korte glimlach kreeg ze het lege flesje aangereikt. Zo had ze binnen een mum van tijd 10 dubbeltjes opgehaald.

Voldaan van haar activiteiten liep ze na een tijdje naar haar papa en vroeg of ze een koek mocht kopen. Zonder haar aan te kijken, omdat de wedstrijd zo spannend was, grabbelde hij in zijn broekzak en gaf haar wat kleingeld voor een koek. Enthousiast trok ze nog even aan papa’s broekspijp en riep blij: “Papa, kijk eens wat ik hier heb.”

En vol trots liet ze de dubbeltjes zien die ze had gekregen. Haar vader keek om en het enige wat hij met een gefronste blik zei was: “Je hebt daar zelf geld en dan vraag je mij om geld voor een koek? Ksst, maak dat je wegkomt.” En met een wuivend handgebaar stuurde hij het Ilsy weg, zodat hij weer snel met zijn aandacht terug kon naar de wedstrijd.

Ilsy begreep er niets van. Had ze iets verkeerd gedaan? Waarom was papa ineens zo boos op haar? Geschrokken van papa’s reactie ging het meisje naar de kantine om een roze koek te kopen. Stilletjes at ze deze op, niet begrijpend wat ze verkeerd had gedaan.

 

Heb jij wel eens zo’n soort gelijke situatie mee gemaakt? 

Deel je reactie hieronder en vertel jouw verhaal